Mari Sama- Sama Kita Join

Komisyen 100%

Mari Jana Pendapatan Dari Hyprobulk

Komisyen 100%

3.3.10

Seluruh Dunia Datang Mengerumuni Dunia Islam

Daripada Tsauban r.a berkata: Rasulullah s.a.w bersabda; " Hampir tiba satu masa di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang dari sahabat bertanya, " Apakah kerana kami sedikit pada hari itu?" Rasulullah menjawab, " Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di waktu banjir dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan'". Seorang sahabat telah bertanya: " Apakah Wahan itu wahai Rasulullah?" Rasulullah menjawab: " Cinta dunia dan takut pada mati,"
H.R. ABU DAUD
Berdasarkan daripada hadis di atas, memang benar apa yang disabdakan oleh Nabi akan keadaan umat Islam pada hari ini. Walaupun mereka mempunyai bilangan yang ramai tetapi mereka selalu dipersendakan dan menjadi alat permainan bangsa-bangsa yang lain. Mereka telah ditindas, dibunuh dan sebagainya.
Bangsa-bangsa dari seluruh dunia walaupun berbeza-beza agama, mereka bersatu untuk melawan dan juga cuba dari hari ke hari untuk melumpuhkan kekuatannya. Sebenarnya, segala bentuk kekalahan kaum Muslimin adalah berpunca dari dalam diri kaum Muslimin itu sendiri, iaitu penyakit 'wahan' yang merupakan penyakit campuran dari dua unsur yang selalu wujud dalam bentuk kembar dua, iaitu cinta dunia dan takut mati. Kedua-dua penyakit ini tidak dapat dipisahkan. Cinta dunia bermakna tamak, rakus dunia dan tidak ada perasaan untuk berkorban dengan diri dan jiwa dalam memperjuangkan agama, bakhil dan tidak mahu mendermakan harta ke jalan Allah s.w.t. Takut mati pula bermaksud leka dengan kehidupan. Kita berdoa agar Allah s.w.t menurunkan nusrahNya kepada kaum Muslimin untuk memberikan kepada mereka kejayaan di dunia dan di akhirat.
Insyallah...

0 comments:

Post a Comment