Mari Sama- Sama Kita Join

Komisyen 100%

Mari Jana Pendapatan Dari Hyprobulk

Komisyen 100%

4.3.10

Syaitan Kuat Menggoda Di MakkahKetika Nabi Ibrahim a.s bersama anaknya membina Kaabah, banyak kekurangan yang dialaminya. Pada mulanya Kaabah itu tidak berbumbung dan pintu masuk. Nabi Ibrahim bersama nabi Ismail bertungkus-lumus untuk menjayakan pembinaan dengan mengangkut batu dari berbagai gunung.

Dalam sebuah kisah disebutkan apabila pembinaan Kaabah itu selesai, ternyata Nabi Ibrahim masih merasakan kekurangan sebuah batu lagi untuk diletakkan di Kaabah. Berkata Nabi Ibrahim kepada Nabi Ismail: " Pergilah engkau mencari sebuah batu yang akan aku letakkan sebagai penanda bagi manusia,"

Kemudian Nabi Ismail pun pergi dari bukit ke bukit untuk mencari batu yang baik dan sesuai. Ketika Nabi Ismail sedang mencari batu di sebuah bukit, tiba-tiba datang Malaikat Jibrail a.s memberikan batu yang cantik. Nabi Ismail datang segera membawa batu itu kepada Nabi Ibrahim. Beliau merasa gembira melihat batu yang sungguh cantik itu, dan mencium beberapa kali. Nabi Ibrahim bertanya kepada anaknya: " Dari mana kama mendapat batu ini?". Nabi Ismail menjawab : " Batu ini aku terima daripada yang tidak memberatkan cucuku dan cucumu ( Jibrail)."

Nabi Ibrahim mencium lagi batu itu diikuti Nabi Ismail. Sehingga sekarang Hajar Aswad itu dicium oleh orang-orang yang hadir ke Baitullah. Sesiapa sahaja yang bertawaf di Kaabah disunnahkan mencium Hajar Aswad. Beratus ribu kaum Muslimin berebut ingin mencium Hajar Aswad itu, yang tidak dapat menciumnya cukuplah dengan memberi isyarat lambaian tangan sahaja.

Ada riwayat mengatakan bahawa dahulunya batu Hajar Aswad itu putih bersih tapi akibat dari ciuman oleh setiap orang yang datang menziarahi Kaabah ia menjadi hitam seperti yang didapati sekarang. Wallahu a'lam. Apabila manusia mencium batu itu maka timbullah perasaan seolah-olah mencium ciuman Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail. Ingatlah wahai saudara-saudara bahawa Hajar Aswad itu tidak mempunyai apa-apa kekuatan, menciumnya adalah sunnah dan di tempat Hajar Aswad itu merupakan tempat diperkenan doa. Bagi yang mempunyai kelapangan berdoalah di sana, Insyaallah doanya akan dikabulkan oleh Allah. Jagalah hati kita sewaktu mencium Hajar Aswad supaya tidak menyekutukan Allah, sebab tipu daya syaitan sangat kuat di Tanah Suci Makkah.

Ingatlah kata-kata Khalifah Umar Al Khattab apabila beliau mencium Hajar Aswad: " Aku tahu, sesungguhnya engkau adalah batu biasa. Andaikan aku tidak melihat Rasulullah menciummu, sudah tentu aku tidak akan melakukan(mencium Hajar Aswad)." Sama-samalah kita renungkan...

0 comments:

Post a Comment